Rabu, Ogos 15

Cara Simpan Sayur dan Bahan Mentah dalam Peti Sejuk

Berikut adalah langkah demi langkah cara menyimpan sayur dan bahan mentah agar ia kekal segar dan boleh tahan lebih lama.  
CARA MENYIMPAN SAYUR
1. Rendam Sayur
Pertama sekali, rendamkan sayuran selama 5-10 minit. Biarkan semua sayuran tenggelam.
Untuk sayuran seperti kangkung dan bayam biasanya akan diasingkan kerana berpasir. Biarkan akarnya, jangan dipotong. Apabila nak masak nanti barulah potong dan bersihkan sekali lagi.
2. Tambah Garam
Taburkan sedikit garam sambil mencuci seperti biasa. Fungsi garam ini adalah untuk mencuci bekas-bekas bahan kimia atau racun serangga yang masih terlekat pada sayuran.
Rendamkan sebentar dalam air garam selama 10 minit.
3. Toskan
Kemudian, toskan sayur dan biarkan selama lebih kurang 5 minit.
4. Simpan Dalam Bekas
Sediakan bekas kedap udara dan susunkan sayuran hijau ini ke dalamnya.
Kalau nak jimatkan ruang, boleh juga menggunakan plastik kedap udara atau ‘ziplock bag’.

CARA MENYIMPAN SOTONG, UDANG DAN IKAN

1. Cara Menyimpan Sotong
Mula-mula, cuci sotong dengan air sehingga bersih. Boleh juga dipotong siap-siap.
Kemudian, letak gula sedikit, dalam 1 sudu, bergantung kepada jumlah sotong.
Fungsi gula ini pula untuk memastikan sotong kekal segar. Mudah-mudahan apabila nak dimasak nanti, isinya akan tetap lembut.
Gaulkan sebati dan bolehlah disimpan ke dalam petia ais bahagian ‘freezer’. 
Sebelum memasak, cucikan semula sotong. Ia tidak akan menjejaskan rasa masakan.
2. Cara Menyimpan Udang
Untuk menyimpan udang, caranya lebih kurang sama juga dengan sotong. Mula-mula, cuci bersih dan kemudian taburkan sedikit gula sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Kalau nak siang dahulu kulit dan kepala pun boleh, tapi jangan terus dibuang kulit dan kepala udang tadi. Ia boleh digunakan lagi untuk membuat stok udang.
Sekiranya ada yang tak suka bubuh gula, boleh juga rendamkan udang dalam air dan disimpan dalam ‘freezer’.
Baiklah, ini kulit dan kepala udang yang telah disiang tadi.
Kita boleh membuat air rebusan udang atau stok udang. Memang sedap kalau dibuat mee rebus udang, char kuew teow, dan sebagainya.
Cuci kulit udang ini dengan air bersih. Kemudian, direbus kosong saja dalam periuk atau kuali.
Tunggu sampai mendidih atau nampak macam dah masak. Bolehlah tutup api.
Kemudian, tapiskan kulitnya. Ada juga yang menggunakan kulit udang ini untuk di‘blend’atau dikisar dengan sedikit air. Kemudian ditapis lagi untuk mendapatkan patinya. terpulanglah kepada anda suka yang macam mana ya.
Sejukkan sebentar dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk seperti biasa. Memang menyedapkan masakan!
3. Cara Menyimpan Ikan
Ikan semua boleh disiang, buang perut, dan dipotong terlebih dahulu. Tapi, jangan dibasuh supaya kekal segar.
Masukkan ikan beserta darah-darah ikan ke dalam bekas. Jangan risau, ia tidak akan menjejaskan rasa ikan dan baunya tidak akan melekat pada bekas apabila disimpan dalam ‘freezer’.
TIP-TIP LAIN PENYIMPANAN BAHAN MENTAH

  • Ayam – Cuci bersih dan terus simpan ke dalam ‘freezer’. 
  • Daging – Pertama, kalau nak potong, ya anda boleh lakukan. Tapi, tak perlu cuci dan terus simpan dalam ‘freezer’. Kemudian, bila nak guna, basuh bersih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan