Isnin, Disember 11

Tip Cukai Tahun 2018 – Siri 1 (Pengecualian Cukai untuk Pendapatan Rumah Sewa) - Pembayaran cukai untuk tuan rumah kepada LHDN

Nampaknya sudah ada perubahan pembayaran cukai untuk tuan rumah kepada LHDN. Sebagai inisiatif untuk meningkatkan pemilikan rumah bagi negara, Perdana Menteri, dalam peruntukan Bajet 2018 terhadap cukai pendapatan, telah memperuntukkan RM2.2 bilion untuk pembangunan perumahan di Malaysia.
Apa yang mengejutkan ramai adalah pengecualian cukai sebanyak 50% ke atas pendapatan rumah sewa yang diterima oleh individu pemastautin Malaysia. Kriteria untuk memenuhi syarat pengecualian cukai ini adalah:
1) Pendapatan sewa yang diterima oleh individu pemastautin Malaysia tidak melebihi RM2,000 sebulan untuk setiap rumah kediaman.
Komen: Pengecualian ini tidak terhad kepada hanya satu harta kediaman, tetapi banyak rumah sebagai milik individu.
2) Rumah kediaman mesti disewa di bawah perjanjian penyewaan undang-undang antara pemilik dan penyewa;
Komen: Perjanjian penyewaan bertulis (yang bertentangan dengan pengantaraan yang saksama) adalah penting untuk menuntut pengecualian ini, dengan andaian yang saksama bahawa perjanjian penyewaan sepatutnya dikenakan cukai stem untuk memenuhi syarat.
3) Pengecualian cukai diberikan untuk tempoh maksimum 3 tahun berturut-turut dari tahun 2018 hingga 2020.
Pengumuman Belanjawan sebenarnya menyatakan bahawa Kerajaan berharap “untuk menggalakkan penduduk Malaysia untuk menyewakan rumah kediaman dengan bayaran yang munasabah”. Ada yang mengeluh bahawa pengecualian cukai sepatutnya diberikan kepada penyewa untuk membantu kos penyewaan mereka, dan bukannya memberi manfaat kepada tuan rumah yang mampu membeli hartanah pelaburan. Sebaliknya, ada yang percaya bahawa pengecualian itu akan menggalakkan orang umtuk mengurungan cukai pendapatan tinggi supaya membeli lebih banyak hartanah pelaburan untuk disewakan dan mungkin dapat membantu meringankan tekanan daripada unit tidak terjual di pasaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan